tirsdag den 15. januar 2013

Opskrift på strikkede pulsvarmere

Strikkede pulsvarmere med tommeltot
Nu er jeg blevet færdig med mine pulsvarmere eller hvad nu man nu skal kalde dem. Det mønster jeg har brugt til selve håndleddet, ved jeg faktisk ikke rigtig om eller hvor jeg skal linke til og hvor eller hvem i så fald.. Det er et mønster, jeg har set flere steder. Så vidt jeg har kunnet  google mig frem til, er det fra Estland og nogen kalder det også for falsk entralac ( også kaldet neverkont). Jeg tror det er et meget gammelt mønster, der er blevet overleveret fra generation til generation.  Det er et meget simpelt mønster, men det giver en god effekt, når man vælger at strikke mønsteret med to farver og fire omgange med hver. Derved opstår der ligesom et ternet mønster. Første gang jeg så mønsteret var, da  Fru Knudsen havde et par strømper, hun havde strikket med i strikkecafeen. Det gav mig ideen til, at bruge netop dette mønster til et par pulsvarmere.
Nu har jeg lavet en opskrift på mine pulsvarmere, hvor jeg har valgt, at bruge to forskellige mønstre.  Jeg kan godt lide kontrasten mellem det lidt rå skaft og hulmønsteret på selve håndryggen. Jeg forsøgte mig frem med forskellige farver, snoninger og et andet hulmønster, men til sidst besluttede jeg mig for det, som jeg har brugt. Jeg har også prøvet at lave en anden slags afslutning blandt andet en stribet, men jeg synes, det blev for rodet. Så det endte med, at jeg bevarede den gule kant forneden og holdt resten i en lys grå og en meget mørk koksgrå. Du kan selvfølgelig vælge dine helt egne farver. Dette er mit forslag. Det kunne også være sjovt, at strikke det ternede mønster i forskellige farver, en tern-række med hver sin farve, evt med selvskiftene garn - mulighederne er mange.

Strikkede pulsvarmere med tern og hulmønster
Pulsvarmere - pulshandsker -fingerløse handsker eller ....

Jeg har brugt strømpegarn og strømpepinde nr. 3

Mønster 1 - Falsk entralac ( mønsteret skal være deleligt med 6 )
* 2 ret, slå om, 2 ret, 2 ret sammen * gentag omgangen rundt og strik skiftevis 4 omgange med hver farve.

Mønster 2 - Hulmønster over 24 masker (strikkes over 4 omgange)
1. omgang strikkes ret -2. omgang strikkes ret.
3. omgang 1 ret * ( 2 vrang sammen x 2 ) - ( slå om, 1 ret x 3 ) - slå om - ( 2 vrang sammen x 2 ) * gentag fra * til * og slut med 1 ret
4. omgang strikkes ret
Disse 4 omgang gentages

Højre pulsvarmer:
Slå 54 masker op med gult på strømpepinde nr. 3 og fordel maskerne på 3 pinde med 18 masker på hver
( så passer det med at mønster 1 kan gentages 3 gange på hver pind, når det skal strikkes )
Strik en omgang vrang og på næste omgang skiftes til lysegråt og mønster 1.
Strik mønster 1 med skiftevis 4 omgange lysegråt og 4 omgange koksgrå. Jeg har strikket 5 "tern" med lysegrå og 4 "tern" med koksgrå. Du kan vælge, at strikke dem længere hvis det ønskes, men slut med den lysegrå farve.
Nu fortsættes med den lysegrå og på den første omgang tages 6 masker ind jævnt fordelt ved at strikke 7 ret, 2 ret sammen ialt 6 gange = 48 masker
Fordel herefter maskerne på 4 pinde med 12 masker på hver.
Nu fortsættes rundt i glat, mens mønster 2 strikkes over håndryggen.
Strik glat (ret) over de første 24 masker, dernæst 24 masker mønster.
Når der er strikket 5 omgange ialt ( incl. den første omgang, hvor der er taget ind ), begynder udtagninger til tommelfingerkile - strik 2 ret, saml lænken op mellem næste maske og strik den drejet ret, 2 ret, saml lænken op mellem den næste maske og strik den drejet ret, 20 ret, 24 masker mønster.
Gentag udtagning til tommelfingerkilen på hver 4. omgang ( der bliver for hver gang 2 masker mere mellem udtagningerne. Der tages ud ialt 6 gange til tommelfingerkilen = 14 kilemasker ialt.
Efter sidste udtagning strikkes de sidste 3 omgange i mønster 2 færdig. Nu er der ialt strikket 7 gange mønster 2.
Næste omgang strikkes således - Strik 2 ret, sæt de 14 kilemasker på en tråd, slå to nye masker op, 20 ret, 24 masker mønster. Der er nu igen 48 masker ialt på pindene. Strik lige op mønster 2 - 3 gange.
Nu strikkes 2 omgange kun i ret (glat) og så skiftes der til koksgrå. Med den koksgrå strikkes der en omgang ret og derefter 3 omgange rib ( 2 ret, 2 vrang )
Luk af i rib.
Nu skal tommelfingeren strikkes:
Start med at sætte de 14 masker fra tråden på en pind og strik 6 masker op langs tommelfingerhullet med den lysegrå farve. Der er nu 20 masker ialt. Fordel på 3 pinde. Strik 8 omgange med lysegrå. Skift til koksgrå og strik en omgang ret (glat)
Strik herefter 2 omgange i rib ( 2 ret, 2 vrang ) Luk af i rib

Strik venstre pulsvarmer på samme måde, men modsat. Det vil sige, at efter mønster 1 - det "ternede" stykke - starter man med mønster 2 over de første 24 masker og glat over de sidste 24 masker. Når der skal tages ud til tommelfingerkilen gøres det ved, at strikke 24 masker mønster, 20 masker ret og så tages der en ud, strik 2 ret, en ud, 2 ret. Når kilen er færdig og der skal slås to nye masker op, skal det gøres inden de 2 sidste retmasker på omgangen.

Enkel pulsvarmer i ternet mønster
Jeg har også lavet en mere enkel pulsvarmer, som bare er et rør. Her er jeg begyndt på samme måde. Men efter det "ternede" stykke har jeg afsluttet med en pink kant ved, at strikke en omgang ret og en omgang vrang med pink og derefter lukket af. Disse kan selvfølgelig strikkes i den længden man synes. Det er jo bare at lave nogen flere rækker med tern.

Håber i kan bruge opskriften og forhåbentlig har jeg fået skrevet det forståeligt.

Husk at linke til min blog, hvis du bruger denne opskrift  - TAK
Husk at opskriften er min - du må strikke alle dem du har lyst til, men fortæl hvor opskriften er fra - TAK


37 kommentarer:

 1. Hvor er de blevet flotte.
  Tak for opskrift - den skal helst sikkert prøves når der bliver plads på mine pinde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :D - ja du har da vist nok, at se til lige nu

   Slet
 2. hvor er de altså bare blevet flotte de pulsvarmere og skønt at du vil dele opskriften med os alle :-)

  SvarSlet
 3. Dem har jeg helt klart lyst til at strikke, tak fordi du deler :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - og som før nævnt, jeg vil gerne dele :D

   Slet
 4. Hej Aslaug
  Har jo lige set dem i virkeligheden idag, og de er bare så fine. Dejligt du sådan lægger opskrift ved - nu må jeg også igang ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og de passede dig jo også perfekt - og tak for sidst :)

   Slet
 5. Er helt vild med dem og især det ternede så måske jeg skal prøve engang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og det ternede er bare så nemt at strikke :)

   Slet
 6. Det er nogle skønne pulsvarmere, som straks er på to doo listen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - sådan en to doo liste kan nemt blive lang :)

   Slet
 7. Hvor er de bare flotte, dem kunne jeg sagtens få lyst at strikke.
  VH Anne

  SvarSlet
 8. De ser fine ud, tror de må pindene ved lejlighed, dejligt du blev inspireret

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja det er altid dejligt at blive inspireret :D

   Slet
 9. Hvor er de bare flotte ! - jeg skal nok huske at linke, hvis jeg en dag finder på at strikke dem. Flere siger at pulsvarmere er sagen, hvis man fryser fingrene - så måske en dag :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og de er også gode hvis man skal bruge mobilen, der er almindelige handsker ikke så smarte :)

   Slet
 10. De er bare flotte. Rigtig fine farver.

  Kh. Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha' - jeg havde ellers lidt problemer med farverne, men det kender du jo også lidt til ;)

   Slet
 11. Hvor er dine pulsvarmere blevet fine.
  Hilsen Lene

  SvarSlet
 12. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 13. Hold da op hvor er de seje - flot arbejde .-)
  Knus Gitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha' - ja der ligger mere arbejde bag, end man lige umiddelbart tror :)

   Slet
 14. Hej Aslaug!

  Synes lige jeg ville markere en lille hilsen med billede på min blog, som er et billede af den søde bamse i stolen som du sad og syede i hånden, til min fødselsdag for 14år siden -super sød og pænt lavet som altid ;-)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da en sød tanke, sådan at bruge noget jeg har lavet på dit profilbillede - kan godt huske jeg syede bamsen og stolen til dig :D

   Slet
 15. Dem er jeg vild med. De er super flotte.
  Jensia

  SvarSlet
 16. Tusinde tak for at dele det flotte mønster. Jeg vil prøve at overføre "de falske tern" til et par strømper, de vil blive SÅ flotte er jeg sikker på :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pernille - jeg vil lige oplyse dig om, at mønsteret ikke giver den samme effekt som en almindelig rib, den er ikke så elastisk - men det vil da se sejt ud - måske skal du vælge en almindelig rib i det øverste stykke - pøj pøj med det spændende projekt :)

   Slet
 17. Hej. Tak for opskriften. Den er meget fin og nem at forstå 😊

  SvarSlet
 18. SKØNT at finde opskriften til så smukke pulsvarmere. Jeg har strikket mit første par og der kommer mange flere til. God lille gave.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt du kunne få glæde af opskriften :) Det er nemlig en fin gave :)

   Slet
 19. Hvor er de bare flotte! Jeg pinner lige, og håber, det er ok med dig. Men de 'afhuggede' hænder er lidt uhyggelige, synes jeg ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt ok :) Du er ikke den første der har sagt, at hænderne er lidt uhyggelige ;) men de er nu meget gode til at vise pulsvarmere på ;)

   Slet
 20. Hej
  Så fik jeg også strikket et par og dem syntes min datter Lige hun kunne bruge, 😉så jeg må igang igen
  Tak for super god opskrift 😊

  SvarSlet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.