fredag den 10. november 2017

Hæklet abe med opskriftDet er efterhånden ret lang tid siden, at jeg så den første version af en hæklet abe inspireret af Kay Bojesen. Efterhånden dukker der flere op rundt omkring, men jeg tror uden at vide det, at det er aben fra byoestergaard og den fra Kreaposen, der er mest kendt.

Jeg har via Facebook fået kendskab til en ny og forbedret udgave af aben og det er Annette Heintze, der har har leget lidt med den oprindelige opskrift. Jeg siger tak til Annette for opskriften :) Link til opskriften er nederst i dette indlæg.


Jeg har indtil nu aldrig hæklet en Kay Bojesen look a like abe, men da jeg fik mulighed for at dele denne opskrift, her på bloggen, ville jeg selv prøve at hækle den først. Derfor har jeg da også nogle små råd og fif til, hvordan man kan gribe opskriften an.

Opskriften minder rigtig meget om de "gamle", men der er lavet nogen få ændringer, der efter min mening får aben til at ligne mere den i træ. Kroppen er en smule længere og så har den fået lidt mere facon. Øjenstykket er også lidt længere og over snuden er der en markering af munden.


Garn til hæklet abe

I opskriften står der at man skal bruge Rio bomuldsgarn (fra Lammy) til selve kroppen. Det er et lidt tykkere garn end det almindelige 8/4 bomuld. Rio løber 125 meter/50 gram og almindeligt bomuld ligger ofte mellem 160-170 m/50 gram. Desuden er det merceriseret og har derfor et lidt blankt udseende.
For at kroppen får den rigtige størrelse er det derfor vigtig, at man finder samme garn eller noget der er tilsvarende. Jeg har hæklet i Cotone fra Lana Grossa (farve 030) og det er også merceriseret bomuld og har også en løbelængde på 125 m. Desuden er det vigtigt, at der hækles stramt. Jeg valgte at bruge en nål nummer 2 ½ og min abe minder rigtig meget om den oprindelige træabe i størrelsen og man kan ikke se noget af fyldet igennem :) Til de lyse dele har jeg anvendt Cotton nr. 8 (farve 201) den samme som i opskriften.


I benene og armene er der anvendt elefanttråd og det fandt jeg i Plantorama - et bundt med 13 stænger kostede en 20'er og der skal kun bruges 3 til en enkelt abe. Jeg hæklede et lille stykke af armene og benene og monterede så elefanttråden i bunden inden jeg hæklede videre. Så derfor hæklede jeg rundt om tråden og kunne fylde armene og benene efterhånden. Det fungerede fint for mig og måske er det lidt bøvlet, men på den anden siden kan man styre fyldet og man får et godt resultat i sidste ende.
Når jeg klipper elefanttråden til i længden (når jeg næsten er færdig) bøjer jeg den ned i armen/benet og laver en bue foroven, der drejes så den vender i den rigtige retning, når armene og benene senere syes på. Håber du forstår, hvad jeg mener. Det er også vigtigt, at benene ikke bliver alt for hårdt stoppet ud for oven og at man former dem lidt flade, der hvor de skal syes fast.

I opskriften skal man lave en luftmaskerække og derefter lime den på over snuden. Jeg har valgt, at sy den på med små sting med sytråd i samme farve og enderne fra garnet trækker jeg ind i hovedet.


I selve opskriften er der ikke nogen monteringsvejledning, men der henvises til Garn grammatik som har lavet en rigtig fin billede vejledning, som kan være fin at følge, når hovedet og øjenstykket skal laves og monteres.

Jeg montere armene på samme måde, som i nedenstående video

Armene og benene monteres sådan på kb abenGratis hækleopskrift på aben

Opskriften på aben kan du hente lige herunderHvis du har hentet opskriften før 08.01.18, så er der en lille fejl i kroppens omg. 29. Der skal hækles 5 masker og ikke 4 som der står først og der sluttes af med de 3 som der står sidst i omgangen - så passer det med maskeantallet.

Husk - det er stadig ikke tilladt at sælge de færdige aber og du kan læse mere om reglerne omkring det HER

28 kommentarer:

 1. Hej, du skriver cotton 8, er det 4/8 eller 8/8? Tak for de flotte opskrifter 😍

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :) Til de lyse dele er der anvendt cotton 8 fra hjwrtegarn og det er et 8/4 garn. Husk at være obs på, at den brune er lidt tykkere end 8/4 og løber 125 m/50 gr

   Slet
 2. Mange tak for svar. Og ups 😄 var da vist kommet til at bytte rundt på 8/4 😉

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt nok havde jeg ikke bemærket lige det 😉

   Slet
 3. Der mangler nogle omgange på snuden på den store KB abe

  SvarSlet
  Svar
  1. Opskriften er blevet rettet i dag d. 22/4/2018 og hedder nu version 2 - tak fordi du opmærksom på problemet :)

   Slet
 4. Hej Aslaug!
  Jeg leder efter en der vil hjælpe mig med at hækle to af disse lækre aber - jeg har to piger der skal have dem til jul.
  Men jeg KAN altså ikke hækle selv - og ved udmærket godt man ikke må sælge færdige aber.
  Hvis du kender en venlig "fødselshjælper" her - er der en farmand og hans to piger der ville blive super glade!

  Du må gerne ringe - 40515211.

  Mange hilsner

  Morten

  SvarSlet
 5. Jeg kan ikke komme ind på opskriften på din hæklede kb abe - hjælp ��

  SvarSlet
  Svar
  1. De virker heller ikke pt, men det kommer de til igen snart 😊 er i gang med en oprydning 😉

   Slet
 6. Nu virker linket til opskriften igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg skriver koden siger den at det er et forkert kodeord🤔

   Slet
  2. Har du husket at skrive med stort bogstav - det skulle virke :)

   Slet
  3. Hejsa.
   Jeg kan desværre heller ikke få linket til st virke.
   Har prøvet på 2 forskellige maskiner. Kan godt åbne pdf'en med studenterhuer.
   Tak for lækker og let forståelig opskrift.
   Hilsen Henriette

   Slet
  4. Det skulle virke, har du skrevet med stort først?. Jeg har lige afprøvet koden og der skulle ikke være noget i vejen med linket.
   Tak det glæder mig og så håber jeg du får åbnet opskriften med aben

   Slet
 7. Er der en der kan hjælpe mig med hvilken kode jeg skal bruge for at åbne opskriften? Det er en virkelig flot abe du har lavet ��

  SvarSlet
  Svar
  1. Koden står lige ovenover linket til opskriften her på siden

   Slet
  2. Tak for svar, når jeg kopiere koden og indsætter den når dokumentet Beder om den, er koden forkert.

   Slet
  3. Der skulle ikke være noget i vejen med koden. Hvis du prøver fra en tablet/iPad så hjælper det noglegange at åbne linket i en ny fane. Håber det lykkes

   Slet
 8. Hej jeg kan ikke få adgang til opskriften, der står koden er forkert

  SvarSlet
 9. Hej jeg kan ikke få adgang til opskriften, der står koden er forkert

  SvarSlet
  Svar
  1. Der skulle ikke være noget i vejen med koden. Husk at skrive med store og små bogstaver. Hvis du prøver fra en tablet/iPad så hjælper det noglegange at åbne linket i en ny fane. Håber det lykkes

   Slet
 10. Hej til strikkefåret, jeg er lige gået i gang med alle 4 aber, syntes de er utrolig flotte og vellignende (kan især godt lide det med de nogenlunde originale mål :-)). Men din rettelse til 20cm aben, vil jeg mene, burde være til kroppens omgang 29: start med 4 masker, som der stod, men så også SLUTTE med 4 masker og ikke 3 som der står. Så bliver rækken identisk med rækker hvor der er taget ud. :-)

  SvarSlet
 11. Hej Strikkefaaret. Mange tak for en god opskrift! Når jeg prøver at åbne filen siger den at den ikke kan åbnes pga. dårlig forbindelse. Jeg har prøvet fra flere forskellige devices. Er der mon en fejl i dokumentet?

  Mange hilsner,
  Amanda

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skulle der ikke være, mon ikke det er din forbindelse der er pt dårlig. håber du finder en løsning på dit problem

   Slet
  2. Hej der er noget i vejen med filerne, jeg vil prøve at løse problemet

   Slet
 12. hej.
  jeg kan desværre ikke få lov til at printe opskriften på den mellemste abe , den på de 20 cm. Den siger at dokumentet ikke er aktiveret til udskrivning.
  den store og den lille kan jeg godt få lov til at printe opskrifterne ud på.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er ikke mulighed for at skrive opskriften ud lige pt. men jeg har nu fjernet koden da mange havde store problemer med at åbne dokumentet

   Slet
 13. Jeg kan desværre ikke få lov til at udskrive opskriften

  SvarSlet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.