fredag den 8. marts 2013

Kvindernes Internationale Kampdag


Mønsteret er tegnet op fra bogen "Hønsestrik 3"

I dag er det Kvindernes Internationale Kampdag og det synes jeg lige skal markeres her på bloggen. I 70'erne gjorde kvindebevægelsen dagen til deres og deres logo blev også strikket ind i hønsestrikkede ting. Jeg tror, der er rigtig mange, som kan nikke genkendende til kvindetegnet med den knyttede hånd. Jeg kan huske, at jeg broderede logo'et fra en bog om hønsestrik, da jeg teenager. Hvad jeg brugte det til, kan jeg ikke huske, men jeg har helt sikkert hygget mig med det. Hønsestrik var meget populært  i 70'erne og forfatteren til datidens hønsestrik bøger Kirsten Hofstätter budskab var, at strikning skulle gøres tilgængelig for alle. Deriblandt også mænd. Flere mænd tog faktisk denne strikkeform til sig og begrebet bløde mænd er også fra denne periode. Hønsestrik var et opgør mod blandt andet færdiglavede opskrifter, hvor man var nødsaget til at købe et bestemt  garn for at få udleveret en opskrift. Samtidigt var det også et opgør mod de traditionelle strikkebøger. Et ønske om at strikning skulle blive noget, hvor man kunne gøre lige som man selv ville i form af mønstre og farver. Dette førte til en masse farvestrålende og fantasifulde trøjer.
I de senere år har jeg også set flere strikmodeller, hvor mange af hønsestrik-tidens mønstrer igen bliver anvendt. Det synes jeg er meget sjovt, for det bringer minder frem, som jeg ellers måske havde glemt. Og så er det forøvrigt også blevet "moderne" igen for mænd at strikke. Jeg kan i denne forbindelse nævne de to norske strikkere Arne og Carlos, som mange sikkert har stiftet bekendtskab med. De har også været med til, at det igen er moderne at strikke - også for helt unge.

8 kommentarer:

 1. Ja sådanne en dag, burde vi nok gøre mere ud af end vi egentlig gør. I nogle dage er dagen faktisk en helligdag.
  I vores hverdag glemmer man tit at vi nu nyder rigtig godt af at de kampe de kvinder har kæmpet for det liv vi har nu og her :-)

  dejligt indlæg og vidste faktisk slet ikke at strik også var en del af den kamp...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved der var mange forskellige arangementer rundt omkring i går. Jeg synes det er ret tankevækkende, at det er under 100 år siden, at kvinder fik fuld stemmeret. Og rundt omkring i verden er der stadig kvinder der ingen rettigheder har. Vi skal være glade for at bor her i danmark :)

   Slet
 2. Oplysende indlæg og ja navnet de "bløde mænd" er fra den tid af. En bestemt forestilling om hvordan de mænd ser ud springer frem for mit indre blik.
  Min plejemor syntes jeg var underlig at jeg strikkede dengang, og at jeg havde så mange omsorgsgen !! men hun var også med helt fremme i kvindesags kampen, gik til møder, foredrag und so weiter.

  Kh. Lis

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes nu det er rart med en mand, der kan stå ved sit køn. Nogle gange var den ligeretskamp lidt misforstået - det endte med mænd (nogle),der ikke have en selvstændig mening og lod kvinderne fuldstændigt tage over ;)

   Slet
 3. jeg var/er vild med hønsestrik, og strikkede en del trøjer med disse mønstre i starten af 80'erne. Måske også i slut 70'erne.
  Det var sjovt at skifte farver og mønstre , og jeg kunne finde på at strikke hulborte og andet ind imellem. Det var tykke sweatre (jeg har stadig en i islandsk garn med hekse henne i mine forældres sommerhus), det var sommerbluser i bomuld, sokker, babytrøjer, ja alt muligt.
  jeg har stor lyst til at kaste mig ud i det igen :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også strikket meget med mange farver og mønstre i især 80'erne. Det er nu lidt sjovt at strikke noget med mange farver - man bliver i så godt humør

   Slet
 4. Tak for dette indlæg. Jeg går normalt ikke så meget op i historie, men det her var meget interessant ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - og når det nu handler om strik kan det jo heller ikke være kedeligt ;)

   Slet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.