torsdag den 2. maj 2013

Strikket af min bedstemor til mig


For et stykke tid siden skrev jeg et indlæg om nogle fåre-knapper, som jeg havde købt hos Maskebal. Jeg havde fotograferet knapperne på et sjal, som min bedstemor har strikket til mig. Der var flere af mine læsere, der havde et ønske om, at se lidt mere af dette fine sjal. Det ønske vil jeg rigtig gerne imødekomme. For det første er det et fantastisk flot stykke strik, som min bedstemor har lavet og det fortjener at blive vist frem - også her på bloggen. For det andet  hører der en lille historie med til sjalet.
Jeg har faktisk et andet sjal næsten magen til det grå. Jeg kalder det, det oprindelige sjal. Det er strikket i brune farver og er meget større end det grå. Jeg var engang på Færøerne og boede som altid også hos min bedstemor. Hun havde i gemmerne et Navia strikkehæfte, hvor der var et stort sjal, som jeg forelskede mig i. Min bedstemor tilbød, ar strikke det til mig. Jeg rejste hjem og min bedstemor gik i gang med sjalet. I tiden efter foregik der en flittig korrespondancemellem os. Min bedstemor er nemlig en person, som vil gøre det så godt som overhoved muligt. Hun sendte blandt andet strikkeprøver i forskellige farver og en lille prøve af borten. Jo der var ikke overladt noget til tilfældighederne der.
Jeg bruger tit sjalet som en slags overtøj, fordi det netop er så stort. Efter min bedstemor havde strikket det store brune til mig, lavede hun et mindre til min moster i  lysegrå og mørk koksgrå. Derefter gik der lidt inflation i det. Jeg ved ikke helt hvor mange hun har lavet til familie og venner af familien, men det er blevet til en del. Jeg ytrede på et tidspunkt også et ønske om, at jeg gerne ville have et mindre og det måtte gerne være gråt og det skulle jeg selvfølgelig også have. Nu er jeg den lykkelige ejer af to fine sjaler, som min bedstemor har strikket til mig og jeg ved, at de er strikket med stor kærlighed.. Jeg ved også, at hun ikke strikker flere af denne model. Derfor er mine sjaler både det første og sidste hun har haft på pindende af denne model Hun strikker stadig, men efterhånden er det mest strømper og ikke noget der kræver alt for meget tænkning og opskrifter, der er svære at forstå.
Jeg kan rigtig godt lide, måden hvorpå man har kombineret et et klassisk færøsk mønster med en fin bladbort og ensfarvede sider. Sjalet er strikket ved først, at strikke midterstykket. Derefter samle masker op på de to lange sider og strikke de to grå "vinger" og tilsidst er borten strikket for sig selv og syet fast.
Mønsteret kan også findes på Navia's hjemmeside - under gratis opskrifter. Hvis du trykker på det følgende link kommer hæftet som en pdf fil. Det er model nummer 15.

Begge mine sjaler er strikket i Navia 2-trådet

Katrine var lige forbi og så kunne hun jo passende stå model - det er hun også mere vant til end jeg. Hun har nemlig også en blog, men den handler mest om mode.

Opdaterng d 04.05.2020 Linket til Navias hjemmeside virker ikke mere, men jeg har fundet et andet sted hvor opskriften kan ses - HER og det er stadig model 15

Dejligt stort og skønt at putte i


26 kommentarer:

 1. Det er simpelthen så fint det sjal, og så dejligt at det er din bedstemor har strikket dem til dig, jeg har fundet opskrift, snyder dog lidt - maskinen kommer til at klare det meste, men er ved at strikke kant i hånden. Tak fordi du viser dit i fuld størrelse, kæmpe ros til bedste, det er et stort arbejde hun har lavet, og flot model du har brugt - smiler

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er jo lidt snyd med den strikkemaskine ;) Min bedstemor strikker så pænt og jævnt, at man nogen gange tror det er maskinstrik. Jeg synes også modellen er smuk!

   Slet
 2. Jeg kan godt forstå, du er glad for dine meget, meget flotte sjaler.
  Jeg er selv ret vild med, at man bruger de smukke, gamle færøske mønstre i nye opskrifter, det gør jo, at også de unge synes, det er skønt at bruge mønstrene

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så dejligt, at se de gamle mønstre i nyt strik. Mønstrene bliver jeg aldrig træt af og jeg tror de overlever mange år endnu.

   Slet
 3. Hol da op hvor er de sjaler smukke, kan godt forstå at du er glade for dem. Tak for henvisningen, må hellere lige printe en opskrift ud for den må laves :-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er smukt strik. Tror der er flere der har sjalet på en to do liste nu :)

   Slet
 4. Så mega flotte sjaler din bedstemor har lavet til dig, må vi se dem "live" i cafeen en gang? Sikke dog en køn datter du har, at i er er mor og datter fornægter sig ikke. Tak for sidst

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjalerne skal i nok få at se engang :) Jeg synes selvfølgelig også hun er smuk :) Selv tak!

   Slet
 5. Hvor er det nogle fantastiske sjaler din bedstemor har lavet - virkelige smukke håndværk <3

  SvarSlet
 6. Det er et helt klenodie du har der :o)
  smukt sjal - og dejligt med ting med personlig historie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg værdsætter dem også højt og mindes hyggelige stunder med strik og snak hos min bedstemor :)

   Slet
 7. Hvor er det skønt og rørende at læse og se de to sjaler mor har lavet. Også super gode billeder dig og Katrine har fået taget- så smukt...synes lige det er værd at nævne, det sidste store stykke arbejde hun lavede var for et år siden, hvor vi, sammen var på ferie deroppe. Hun var da 87 år, og strikke pindene slå gnister i stuen, og der blev udvekslet opskrifter og vi hyggede og snakkede - dejligt at tænke tilbage på. Jeg må ha Øssur til at åbne computeren, så hun kan se dine flotte billeder og beskrivelse....knus fra moster

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og det er ikke bare et par sjaler. De minder mig om færøerne, hygge, strik og meget snak ;) Det kunne da være sjovt om hun så billederne af hendes flotte arbejde. Hvis jeg kan strikke, som hende når jeg bliver over 80, så vil jeg være glad :) - også knus herfra

   Slet
 8. Hvor er de bare smukke .og en smuk historie.
  Tak for link til alle de fine modeller

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have. Ja der er mange andre modeller i det hæfte, som også er værd at kigge på :)

   Slet
 9. Flotte, flotte sjaler. Og dejligt at have strik fra sin bedstemor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig dejligt med strik fra netop hendes hånd :)

   Slet
 10. Hold da op hvor er det et flot sjal, uhh hvem der havde sådan en gru bedstemor ;O)

  Mona

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er bestemt et smukt sjal, men jeg kunne godt tænke mig, vi ikke boede så langt fra hinanden.

   Slet
 11. Jeg faldt lige forbi og har tilføjet dig til min blogliste, for det er da vel nok en fin blog du har :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de pæne ord om min blog - det varmer, dejligt du vil kigge/læse med :)

   Slet
 12. Jeg har kommenteret på FB, men du får også lige en her..

  Så smukt et håndværk... så stort et arbejde og en del af familiens historie... og så er din datter også en utrolig smuk model :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar - også her, det varmer!

   Slet
 13. Nu har jeg også meldt mig som fast læser af din blog. Det er nogle utrolig flotte sjaler din bedstemor har lavet. Tak fordi vi får lov at kigge med. Jeg skal vist lige ind for at se den opskrift.

  SvarSlet
 14. Du skal være velkommen :)
  Jeg er også MEGET glad for dem begge to.

  SvarSlet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.