lørdag den 18. maj 2013

Mælkebøtten

Denne mælkebøtte er fra vores græsplæne 
Nogle mennesker vil nok påstå, at mælkebøtten eller løvetand er noget fanden har skabt. Det tror jeg nu ikke "han" har, selvom den også går under navnet fandens mælkebøtte. Det er en plante mange har et meget ambivalent forhold til. På den ene side er den en af de mest hadede planter, men samtidigt er den også en af de mest elskede. Den er hadet, fordi den trænger sig på og er noget ukrudt, som enhver haveejer ser på med gru, fordi den ødelægger drømmen om den perfekte og velplejede græsplæne. Den er derimod elsket og beundret når den står flot og rank. Både når den står alene, men også når den i samlet flok udgør et helt blomstertæppe på marker og i grøftekanter. Lige nu her i midten af maj er den allerflottest.
Jeg tror at mælkebøtten er den blomst, som flest mennesker kender til på både godt og ondt. Netop fordi den er så udbredt og karakteristisk. Jeg holder af den - min mand holder mindre af den, men det er også ham, der har arbejdet med at bekæmpe den. Jeg synes også, den godt må findes i min græsplane, men den skal selvfølgelig heller ikke tage overhånd - min mand synes det nok lidt før end mig.

Jeg vil ønske jer alle en dejlig pinse - gå nu ud og nyd mælkebøtten og måske samtidigt også bekæmpe et par stykker 

19 kommentarer:

 1. Jeg hører nu altså til dem som nyder de smukke gule blomster,både i bede og på plæne,men jeg har også så meget andet ukrudt så her i huset tages det stille og roligt med mælkebøtter ,man kan jo plukke hovederne af dem inden de smider frøene,så har man da minimeret dem lidt

  SvarSlet
 2. Vi tager det nu også helt cool her på matriklen. Når man bor på landet med en græsplæne på omkring 3000 kvadratmeter er det på forhånd en håbløs kamp. Havetraktoren tager de fleste og dem der er tilbage nyder vi ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den str have kender jeg, sådan en har jeg også, godt at der er opfundet en havetraktor :))

   Slet
  2. Ja det er en rigtig god opfindelse ;)

   Slet
 3. Jeg synes mælkebøtter er smukke og en hovederne kan bruges til mælkebøttemarmelade :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var jeg ikke lige klar over - det lyder rigtig spændende med marmelade. Det kan sikkert googles ;)Tak for inspiration!

   Slet
 4. synes nu også de er meget pæne men knapt så fedt når drengene får deres saft på tøjet... vi har hestefolde som naboer til vores have, så vi har lært at leve med dem og egentlig synes jeg de pynter meget pænt i græsplanen, min mand er af en helt anden mening :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mælkebøttesaft er ikke så sjovt :(
   Gad vide om vi kvinder tager det lidt mere afslappet?

   Slet
 5. Sjovt nok snakkede vi i dag om mælkebøtter på vores køretur - de ER nemlig så smukke lige nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er de nemlig :) og det gælder forøvrigt også rapsmarkerne, de står også flotte gule nu.

   Slet
 6. jeg har netop i dag plukket mælkebøtter blomster til sirup mums... og knopperne vil jeg prøve at lynstege til aften. Jeg tror, det bliver stort ;-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tror da jeg bliver nødt til at prøve. Har googlet nogle opskrifter, men kan ikke lige finde ud af om det er bedst kun at bruge selve de gule blade eller hele blomsten! Spændende med den lynstegning ;)

   Slet
  2. Til siruppen er det kun det gule... mens lynstegningen er knopper der ikke er sprunget ud.

   Senere... når jeg får tid, blogger jeg om det, så siger jeg lige til :-D

   Slet
 7. Helt rigtig .. når man ser ud over en mark der er gul af mælkebøtter er det bare så smukt. I haven må der gerne være et par stykker men det kan de jo ikke nøjes med. Får de lov at blomstre af har man jo hundredevis næste år...... så der er nok kun én vej med "haverosen" :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. ja hvis de bare kunne nøjes, men du har ret - de har det med at sprede sig mere end godt er ;)

   Slet
 8. Mælkebøtterne er bare så flotte lige nu. Og du har helt ret, jeg er meget ambivalent omkring dem. Her i min nye have er der lige en anelse for mange af dem. Der er ingen græs, kun mælkebøtter, det er lige i overkanten. Så lige for tiden er jeg hver dag på mælkebøtte jagt, efter de der blomstre. Jeg skulle meget nødigt have flere end jeg har ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil da lige ønske dig god jagt - kan godt forstå du synes det er lige i overkanten Ha ha.

   Slet
 9. For nogle år siden var vi til konfirmation v vores nevø, og præsten havde om morgenen været ude og plukke en stor buket mælkebøtter , som han så havde bygget sin tale til konfirmanderne op omkring. Hvor var det bare godt....tror alle hørte efter. Som han sagde: Lige meget hvor trange kår en mælkebøtte har så vil den få sig mast frem og stå og strutte og lyse op, i en revne i asfalten kan den komme op, ja på de mærkeligste steder. Så de unge fik simpelthen at vide at hvis de fik det lidt svært skulle de bare tænke på mælkebøtten, så ville tingene se lysere ud :O))

  Det var bare lige lidt tanker fra mig på en grå og regnvåd 2 pinsedag hvor mælkebøtterne strutter så det er en lyst. Hilsen Joan M.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fin og tankevækkende historie:) - jeg har også set billeder, hvor mælkebøtten står ganske alene imellem grå beton og asfalt og gul og frodig!

   Slet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.