tirsdag den 10. december 2013

Eftertænksom


Dagene går stille og roligt i denne tid. Jeg får ikke meget pyntet op til jul i år. Har dog fået lavet en smuk adventskrans og også kalenderlyset fik en dekoration. Et træ står og lyser ude ved indgangen og lidt pynt har fundet vej, men slet ikke i samme omfang som tidligere år.
I flere år var julen for mig noget, der bare skulle overståes så hurtigt som muligt, da den for mig betød erindring om en svær tid. Min mors kamp med den sygdom, som desværre alt for mange kæmper med og imod, fik nemlig sin afslutning omkring juletid og tiden derefter. Min mor havde kræft og desværre døde hun alt for ung. Hun blev kun 55 år og den sidste jul, hvor hun levede befandt jeg mig mest på det daværende Århus Amtsygehus, hvor jeg også tilbragte nytårsaften det år. Min mor døde den 31. januar 2001 efter 3 hårde år, hvor hun kæmpede mod kræften, der tilsidst fik magten. Dette er jo efterhånden en del år siden. Året efter da julen bankede på, sad jeg skaldet juleaften og var selv  i gang med kemobehandlinger og jeg vidste ikke rigtig, hvad fremtiden ville bringe. Derfor har jeg haft det rigtig svært med julen i mange år og havde jeg ikke haft små børn og en mand, så havde julen sikkert ikke været tilstede for mit vedkommende i de efterfølgende år. Jeg deltog, men var ikke rigtig med i hjertet. Jeg havde faktisk også flere år, hvor jeg valgte at tilbringe nytårsaften for mig selv, helt alene hjemme, imens resten af familien tog af sted på besøg hos gode venner. Jeg havde brug for min alenetid og det var et meget bevidst valg fra min side. Meget er blevet anderledes siden hen og jeg er også blevet ældre. Men oplevelsen og følelsen af at miste sidder stadig i kroppen på mig. Jeg ved den kommer tilbage hvert år ved denne tid. Jeg mindes, græder lidt indvendigt og på en og samme tid er jeg taknemmelig og vemodig. Jeg er taknemmelig for, at jeg er der for mine børn også i julen og også taknemmelig for den tid, som jeg trods alt fik med min mor. Men på samme tid er jeg vemodig og jeg savner min egen mor frygtelig meget. Intet kan blive det samme som før, men man kan forsøge at få det bedste ud af den tid man har. For mig betyder det, at jeg meget bevidst tilbringer min tid i selskab med mennesker, der giver mig glæde og holder af mig, fordi jeg er lige den jeg er - på godt og ondt. Juleaften skal jeg være sammen med dem, der betyder allermest for mig - mine børn og min mand og det valg er jeg egentlig ganske tilfreds med.
Tror nu jeg skal have min julekrybbe op. Det har været en fast tradition i mange år, at den blev stillet op den 1. december, men i år blev den tradition så brudt, men jeg kan da nå det endnu. Det bliver jo jul alligevel og jeg tror ikke jeg gider bruge mere krudt end højst nødvendigt. Brunkager har vi fået af svigermor som sædvanligt og Andreas siger at det er verdens bedste. Ved ikke lige hvorfor det i år igen er lidt svært, at finde den rette stemning, men mon ikke bare det er en overgang og næste år kan det være, der går helt Gertrud Sand i den - hvem ved ;) - måske skal jeg bare lige finde den store kasse med julepynt ...;)

Dette var ikke et hyggeligt juleindlæg fra min side, men det var et indlæg jeg havde behov for at skrive....

36 kommentarer:

 1. Rigtig god jul til dig og dine - på trods af.....
  kh Christina

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Christina og i lige måde :)
   Vi får en god jul, ligesom vi vil have den :)

   Slet
 2. Jeg kan ikke bare forlade dette blogindlæg uden at skrive noget. Det er et meget følsomt og hudløst ærligt indlæg, som fik tårerne frem i øjnene på mig - det var stærk læsning. Der er ikke noget at sige til, at du får disse følelser i julen. Det gør mig ondt for dig.

  Jeg håber, du finder julestemningen sammen med dine børn og mand og får en dejlig jul. De bedste tanker herfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Anita :) Julen for mig er lidt ambivalent, men vi får helt sikkert en god jul. Vi plejer at hygge os rigtig meget juleaften. Mon ikke vi også gør det i år, men mine tanker går helt sikkert også til dem, der ikke er her mere...

   Slet
 3. Ja det er aldrig rart at have mistet og der er bare ting der bringer sorgen frem igen.. at det så hos dig er julen er jo bare et tegn på at julen med din mor nok har været noget helt særligt og at det du selv gik igennem i en jul og det din mor også havde været igennem gør at det hele kommer frem igen når nisser, julegran mm. tager sin indtog... Julepynten er jo ikke, hvad der giver den gode stemning... Det er hvad i har sammen.. Håber i får en skøn og dejlig måned alligevel... Og at i sammen kan finde de gode minder frem, dem som gjorde jer glade sammen og de ting som du havde med din mor...... Sender en julekram i den retning håber at du når at gribe den :-)

  Jeg har også haft svært ved at finde julestemningen frem iår... eller stemningen har nok været der, men det har mest af alt været det med alt det julepynt der skulle op.... Hvis jeg ingen unger havde haft var det vist heller ikke blevet det vilde i år, men manden og ungerne har kastet julepynt op allevegne så jeg nærmest kravler rundt om nisserne.... Men hvad nu det jul og gider ikke stresse mig selv op over at jeg ikke når det man nu burde... Det vigtigste er jo at nyde tiden man har med sin familie....

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er du nemlig helt ret i Marion - at det vigtigste ved julen er, at man kan være sammen med dem man elsker og holder af. Jeg vil helt sikkert være sammen med de mennsker der betyder allermest for mig, men også savne en der har betydet meget i mit liv og som jeg synes fortjente at få flere år sammen med os andre.
   Jeg synes efterhånden at julen bliver mere og mere kommerciel og forretningerne pynter op tidligere end før i tiden. Det kan også være med til at "dræbe" julestemningen.
   Jeg synes, nu du skal nyde, at børnene og manden har glæde af at pynte op - og glæde har i hvert fald med julestemning at gøre :)

   Slet
 4. Barsk læsning, men jeg genkender meget af det fra mit eget liv.
  Min far blev 60, og lå lammet på et plejehjem hele sit sidste leveår.
  Jeg og min daværende kæreste var hos ham hele juleaften, mens min mor og mine brødre holdt jul forskellige steder. Det var en meget smuk juleaften, som jeg stadig mindes med stor glæde.
  Det må have været ganske forfærdeligt at blive ramt af den samme sygdom så hurtigt efter at du havde mistet din mor. Du kan ikke have været ret gammel.
  Jeg sender dig mine bedste tanker (og har lige sendt dig en bog), godt du har din dejlige familie!

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er sikkert mange, som kunne fortælle lignende eller værre historier - vores oplevelser former os til dem vi er. Min har helt sikkert ændret meget i mit liv og har sat mange ting i perspektiv, men det var en forfærdelig tid.
   Dejligt at læse, at du havde en god oplevelse og en smuk juleaften, du kan mindes med glæde - min sidste jul med min mor, hvor hun ikke var indlagt, mindes jeg også som en fantastisk god aften :)
   Glæder mig til at modtage bogen :)

   Slet
 5. Kære Aslaug, tak fordi du deler dine tanker med os. For mig er julen også en svær tid. Jeg mistede først min far og siden min mor, ved juletid. Jeg selv har også været igennem en kræftsygdom ved juletid, synes desværre jeg efterhånden har oplevet mange " trælse" ting lige omkring julen. Det sætter også en masse tanker og minder i gang hos mig. Nogle år indfinder julestemningen sig, andre år er det sværere. I år er det et af de svære. Jeg har blot lært at jeg er nødt til at tage den med ro så. Det bliver jul alligevel, selvom den store julekasse og kagedåse ikke er fremme.
  Knus fra mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak fordi du også fortæller om dine udfordringer omkring juletid. Julen er for mange en svær tid. Det kan, der være mange forskellige årsager til. Tror du har fat i noget helt centralt, at det er vigtig at lytte til sig selv og tage den med ro, hvis det er det som skal til. Håber du finder din helt egen julestemning og du får også et knus fra mig.

   Slet
 6. Puha, det er læsning, der ikke kan andet end at vække følelser i en. Sikke noget du har måttet gennemleve, og at du oveni selv bliver syg må have været noget af en udfordring.
  Min mand mistede i øvrigt sin far for snart to år siden - også til kræften - og han var kun 55 år. Det er ingen alder!

  Jeg håber inderligt, at du får en rigtig god december - en december og ikke mindst juleaften, som du ønsker den.

  Mange tanker herfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var en rigtig svær tid og heldigvis er det mange år siden... 55 år er ingen alder og selvom jeg ved, at nogle også dør meget yngre, gør det jo ikke min eller din mands sorg mindre. Det vil altid være svært, at miste nogen man er tæt forbundet til. Min juleaften bliver helt som jeg/vi ønsker den her i familien og det skal nok blive hyggeligt.

   Slet
 7. Jeg synes det er rart at den kedelige og barske side af livet også er en del af vores blogliv, for sådan er livet jo også!
  Jeg håber du får en rigtig dejlig jul, med dine kære og at minderne bliver til at bære og som du skriver - måske du finder Gertrud Sand frem næste år, for tiden læger .....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja livet er ikke kun nisser og småkager :) og julen er vel også en tid, hvor man stopper lidt op ind imellem gaveindkøbene og alle de andre gøremål og tænker lidt på livet i almindelighed, julens overflod og ..
   Jeg tror ikke på at tiden læger alle sår, men de ar, sårene har givet, bliver nemmere at bærer med sig, men det er nok også det du mener ;) og næste år kan det være jeg giver den gas, hvis jeg finder kassen og hvis ikke så er det også ok.

   Slet
 8. Hej Aslaug!
  Tak for dit fine indlæg. Måske det kan få alle os, der ikke har så svære ting at slås med, til at tænke lidt mere over livet, og glæde os over de mange små dejlige ting i hverdagen.
  Jeg håber, du trods alt, får en dejlig jul med din familie.
  Bedste hilsner
  Jane

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja måske :) Nu er det ikke sådan, at det fylder meget i min hverdag, men her ved juletid bliver jeg nok lidt mere sensibel og sårbar. Men som du skriver, er det da vigtig ind imellem at stoppe op og huske at glæde sig over de små ting - og jeg får også en hyggelig jul i år, for jeg skal nemlig være sammen med mine børn og min mand :)

   Slet
 9. Jeg var kun 14, da kræften tog min far fra mig, han blev kun 48. Jeg kan sagtens genkalde følelsen af, hvordan nogle tider på året kan være sværere end andre og hvor hård savnet kan være.

  Min far var et stort julemenneske og det lever stadig højt i mig. Når jeg ikke kan have ham, kan jeg sørge for, at julen bliver, som han ville have gjort det - det varmer inde i mig og har på mange måder hjulpet mig igennem sorgen - som aldrig vil slippes, omend den kommer på afstand.

  Synes det er sejt, at du får sagt fra, når du har behov for bare at være dig selv og på din måde - ingen andre kan sætte sig ind i den følelse og det behov, man selv kan mærke.
  I det mindste lyder det til, at din lille familie giver dig rum og plads - og det synes jeg er stort <3

  Julepynt eller ej, så håber jeg du får en dejlig december, som du ønsker og magter den i år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må have været frygteligt, at miste sin far så tidligt Helle og han var da også alt for ung. Det må absolut også have sat sit præg på dig og din opvækst. Dejligt at du finder juleglæden gennem din far. Jeg har min mor med mig juleaften, jeg laver ris a la manden som hun ville have gjort, juletræet har pynt fra min mor og så har jeg en engel, som min mor fik den jul hun døde - den hænger på sin faste plads på træet - disse ting har betydning for mig og det er vel også min måde at ære min mor.
   Ønsker også dig en dejlig december og ja jeg er heldig at have en familie, der vil mig det bedste og respekterer mine behov :)

   Slet
 10. Ja jeg kan godt huske, da din mor var syg.
  Jeg kan godt nogle gange blive misunderlig på de mennesker, der hele livet bare får det de ønsker sig - dejligt job - gode børn der bliver til noget - dejlig mand og god økonomi. Sådanne mennesker findes der, det tror jeg - men ved du hvad - hvor er de intetsigende at snakke med, og man har på fornemmelsen, at alle andre mennesker rager dem en papand. Næ nej må jeg så have lov til, at tale med ( eller læse ) en, der har prøvet både ondt og godt på deres vej gennem livet. Det er jo en fornøjelse - det er givende og interessant, og det kan få en selv til at tænke på samtalen og vedkommende mange gange siden hen til inspiration. Der er dybde i sådanne mennesker og det er der også i dig, og det gør, at mange mennesker - er jeg sikker på - holder af dig. Se på din lille julemus, så bliver jeg i hvert fald i godt humør. Har du ikke 2 så kunne det være, at de fik unger en dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved nu ikke om jeg er misundelig - men du har da ret i at der er nogle mennesker, der kommer nemmere gennem livet end andre. Men selvom det ser ud til, at de har det godt, kan der jo godt være problemer, som man ikke har indsigt i. Derimod har jeg problemer med mennesker, der er overfladiske og jeg tror faktisk det er det du mener. Hvor f.eks. det at eje noget bestemt bliver meget vigtigt og som går meget op i hvad de har givet for noget og tilmed også skal prale med det. Der står jeg af. Jeg kan godt købe dyrt og mærkevarer, men samtidigt kan jeg også finde noget i en genbrugsbutik, som for mig har samme værdi. At det går godt med økonomien, mand og børn er da bare dejligt - men hvis f.eks. børnenes karierer bliver vigtigere end børnene selv, så synes jeg man har et problem, eller man skal bo i et bestemt område eller .....det er også sådan jeg læser det du skriver og det kan jeg godt nikke genkendende og har også mødt et par stykker på min vej. De siger heller ikke mig så meget ;)
   Angående julemussene, så har jeg to - men jeg tror det er to hanner ha ha :)

   Slet
 11. Kære Aslaug. Der er noget i livet, som vi aldrig kommer over, ok vi lærer at leve med det, men det har for altid sat sine spor, det har givet ar. Jeg mistede min søn af menigitis, Han blev 3 1/2 måned og kunne være blevet 39 år den 29 dec.. Den sorg har givet grimme ar, og de gør stadig ondt indimellem.
  Det vi oplever i livet gør os til dem vi er, Kærlighedens bagside er, at man kan miste. Men kærlighed til andre bl.a. sine nærmeste, er jo det, som gør livet noget værd. Julen kommer om man vil det eller ej, så må man jule som nu man kan/har lyst til. Tag du nu julekassen frem, den behøver da ikke, at blive tømt sådan lige med eet, men bare lidt hen ad vejen. Pas på dig selv du kreative pige, og jeg ønsker dig og dine en god jul, og jeg vil også tillade mig at ønske, at vi må mødes en del gange i ´14 og fremover. Du er jo een af den slags mennesker man ikke vil give slip på igen!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du beskriver det så fint Birgit - med arrene. For mig må det værste man kan opleve være, at miste sit barn/børn og du må have haft mange tanker i årenes løb omkring din søn. Jeg vil sende dig et lille kram den 29 december og tænke på dig.
   Jeg har fundet den lille kasse frem nu ;) Du ønskes også god jul herfra og selvfølgelig skal vi mødes i 2014 - du slipper ikke så nemt af med mig ;) og jeg glæder mig til hver gang vi skal ses :)

   Slet
 12. Jeg vil bare sende de bedste tanker og ønsker til dig og håber at du og dine kære får en dejlig jul trods alt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Susanne :) Vores jul bliver god,for det vigtigste er at være sammen med familien og det skal jeg jo være :)

   Slet
 13. Hej Aslaug. Det er godt at julen nu kan begynde at indfinde sig hos dig, og at der kan være plads til glæde og julehygge også. Jeg kan godt forstå, hvis julen har været en svær tid for dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Julen indfinder sig så småt, den er heller ikke nem at undgå ;) Og der skal nok blive hygget igennem :)

   Slet
 14. Et meget rørende indlæg - og jeg sender dig en kæmpe krammer herfra. Hvor syntes jeg bare det er stærkt at prioritere som du gør. Den nærmeste familie og så er jeg sikker på i får en hyggelig aften. Om der er pynt eller ej - det gør jo ikke den store forskel, bare man har hinanden. Og så tænd lys i din fantastiske flotte advendtskrans og tænk på at din mor med sikkerhed kigger med ovenfra.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kram :) Har efterhånden fundet ud af, at gøre det man føler for så vidt muligt Jeg har faktisk tit tænkt, at hun kikker med på en eller anden måde - hun er i hvertfald med i hjertet.

   Slet
 15. Hej Aslaug.
  Kender alt for godt at fortiden kan indhente os her i nutiden.
  Jul er for mig både hyggeligt, kvælende og ikke mindst stressende.
  Jeg sender de bedste tanker til dig. Og håber du kommer gennem julen på den måde der lige er bedst for dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er ikke altid så nemt, at koncentrer sig om nutiden, for fortiden har det med at banke på.
   Jeg ønsker også at du den bedste jul uden alt for meget stress og andet..og sender også gode tanker til dig :)

   Slet
 16. sender dig en masse tanker og ønsker om en god jul med dine kære ....
  meget rørende og hudløst ærligt indlæg.
  knus fra mig

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Marianne :) jeg ønsker det samme for dig :)

   Slet
 17. Jeg sender dig rigtig mange varme tanker, og jeg kan følge dig langt i det du skriver da jeg selv har mistet min mor og her sidst min far. Hvor er du fantastisk til af få sat dine tanker på skrift og hvor er du bare hudløs ærlig. Jeg er meget glad for at have lært dig at kende og glæder mig til vi skal ses i det nye år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Helle for dine ord :) Jeg kan sige det samme til dig og vil også glæde mig til flere hyggelige stunder i selskab med dig i det nye år :)

   Slet
 18. ---- kommentar skrevet med tilbagevirkende kraft :) ----
  Kære Aslaug
  Sender dig en varm jule krammer selv om jeg ved det ikke ændre på noget, men jeg har svært ved at sætte ord på <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marianne - det er altid dejligt med et kram :)

   Slet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.