onsdag den 13. august 2014

Rose foldet af penge


Helt tilbage i maj måned var jeg inviteret til en rund fødselsdag hos en god veninde. Hun ønskede sig penge og i den anledning lavede jeg en kransekage af mønter og så fik hun også en rose foldet af tre 50'ere. Jeg viste i dette indlæg, hvordan kransekagen blev lavet, men har efterfølgende også fået mange henvendelser på rosen. Derfor har jeg nu lavet en billed DIY med lidt tekst til og håber den er til at forstå.
Jeg har foldet den i papir i mangel af penge ;) og det papir, som jeg har valgt, var lige til den kraftige side, så den var lidt svær at få pæn. Men det vigtigste var nu også at vise, hvordan rosen bliver lavet.


Materialer til en rose: Tre pæne og fine 50'ere ( man kan godt forsigtigt stryge en seddel) De tre store stykker papir på billedet, er klippet i samme mål som 50'ere - 12,5 x 7,2 cm, derudover 1 stykke papir til den midterste del med et mål på 10,5 x 5 cm - gerne i en farve der passer til sedlernes farve violet, 1 blyant med viskelæder i toppen (man kan også bruge en almindelig blomsterpind) en tegnestift eller anden stift til at sætte rosen sammen og fast med, grønt blomstertape og evt. nogle kunstige blade.


 1. Jeg starter med den inderste pengeseddel. Start med et folde sedlen på langs. Lav kun en skarp fold i midten
 2. Fold ud og fold herefter sedlen på langs og lav en skarp fold hele vejen.
 3. Fold herefter hvert hjørne ind til midten, men lav kun skarp fold halvdelen af vejen
 4. Når man har foldet alle fire hjørner ind skal der være ligesom en firkant midt i sedlen 1.  Fold de to øverste hjørner ind
 2. Vend
 3. og fold nu spidsen ned så den rammer lige i centrum
 4. Fold ud igen og gentag det samme på den anden side - nu er selve basen lavet. Hvis man folder de to små trekanter rundt på samme tid får man en fornemmelse af formen.


Basen er det samme ved alle sedler. Men der er lidt forskel på hvordan "kronbladene" skal krølle - om det indad eller udad. Jeg bruger en saks til at forme bladene med (lidt forsigtigt, som når man krøller gavebånd), man kan også rulle dem på en strikkepind eller lignende og man kan også med fordel fugte spidserne lidt med vand, så de holder formen - det kan pengene sagtens holde til.
Jeg har foldet de to yderste sedler med samme billedside udad til start og den inderste med modsatte side udad

 1. Ved den inderste rulles kronbladene indad
 2. Den midterste (her den røde) rulles udad
 3. Den yderste sedlen har også kronbladende udad
 4. Her har jeg foldet de to små trekanter rundt igen (på den yderste del) og det begynder at ligne noget fra en rose


 1. Sådan ser bunden ud, når de to små trekanter er bøjet om
 2. Man kan med fordel satte lidt tape over - det gjorde jeg ikke i starten, men det er meget nemmere at styre, når rosen skal samles :) og hvis man bruger sådan noget tape som er nemt at fjerne igen, så betyder det jo ikke noget.
 3. Jeg har også fundet ud af, at det er en god ide at lave et hul i midten af hver del med en nål, inden man samler selve rosen.
 4. Sådan ser alle tre sedler ud inden samlingen.


 1. Dette billede er bare for at illustrere at delene placeres 1/4 omgang drejet forskudt fra hinanden.
 2. Stik stiften forsigtigt igennem alle tre dele - brug din tommel til at styre stiften med
 3. Her ses rosen oppe fra og stiften er igennem alle tre dele.
 4. Stiften stikkes ind i en blyant med viske læder og trykkes godt fast


Rul herefter blomstertape rundt om blyanten og hvis du har nogle kunstige blade, kan de sættes på stilken undervejs, der hvor man synes. Her har jeg kun brugt et par blade. På det øverste billede af min pengerose, kan du se at jeg har brugt 2 stilke med tre blade på hver. Blomstertape skal selvfølgelig dække hele blyanten og den limer sig selv fast til sidst, da den jo er lidt klistret i det
Til sidst laver jeg en lille midte af det lille stykke farvede papir og den putter jeg bare ind - ikke noget med lim eller noget, den er med til at dække stiften og så giver den lige et ekstra finish til rosen, som nu er færdig.
Alt efter hvor mage penge man skal give kan man jo skifte pengene ud med papir - for jeg kunne altså også forestille mig en rose, hvor der kun blev brugt 2 sedler (den midterste og yderste) og så resten i noget festligt papir.

Hvis du vil se en buket med 20 langstilkede roser - alle lavet efter denne vejledning og af 50'ere så se lige HER. Stilkene er lavet af blomsterpinde og stiften er bare trykket direkte ned i pinden.

27 kommentarer:

 1. Ej, en fed ide med en pengeseddelrose:) Det er super smart.

  SvarSlet
 2. Den er bare så smuk! Det er en omfattende diy med mange billeder - flot at du har lavet den!

  SvarSlet
 3. Tusind tak for den DIY - jeg har hapset idèen med kransekagen, det blev rigtig godt:) Modtageren syntes dog ikke, at han skulle have 400 enkroner med ned i butikken for at købe det jakkesæt, pengene var øremærket til;D
  Hilsen Karen

  SvarSlet
 4. Det er da en rigtig smart måde at give pengegaver på, tak for DIY

  SvarSlet
 5. FEEED vejledning. Er gemt et godt sted!!!
  TAK for den.

  SvarSlet
 6. Hvor er den smuk - og rigtig god idé til at gøre en pengegave personlig :o) tak for tippet.

  SvarSlet
 7. Rigtig god ide, den bliver skrevet bag øret :-)

  SvarSlet
 8. Den er altså bare FLOT! Tak fordi du deler denne geniale ide!

  SvarSlet
 9. Fantastisk idé! Mange tak fordi du delte og skønt med de mange billeder!

  SvarSlet
 10. Super vejledning :) Sikke et arbejde med at lave den.
  P.s Super fede negle du har :)

  SvarSlet
 11. Wow. De ser godt ud - og sikke en dejlig idé ♥

  SvarSlet
 12. Det er da en super fed idé til næste pengegave :-) Tak for den kreative Aslaug :-) Kh

  SvarSlet
 13. Rigtig fin ide. Tak for den :-)
  Kh Christina

  SvarSlet
 14. Sikke en god ide..Den må jeg da klart prøve..rigtig fin DIY

  SvarSlet
 15. Det var sjovt at prøve at folde dine fine roser. Sikke en grundig vejledning! Tak for den :)
  Jeg har prøvet med noget struktur-papir og kan faktisk rigtig godt lide resultatet.
  Du er velkommen til at se dem på denlillehygge.blogspot.dk
  Knus Tina

  SvarSlet
 16. Tak for en god diy :-) jeg har lige brugt den i weekenden og har lige vist den på bloggen i dag. :-)

  SvarSlet
 17. Ih, hvor er det bare SÅ fine roser! Jeg er netop i gang med at lave dem til en venindes bryllup i weekenden. Men jeg kan ikke lige regne ud, hvordan du har fået midten så flot? Hvordan er det inderste løse papir foldet? Vh. Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Midten er lavet på sammen måde som de tre yderste dele. Målet står i indlægget og er 10,5 x 5 cm.
   Resten står under det nederste billede i indlægget :)

   Slet
  2. Et (alt for sent) tak for svar skal der lyde herfra :-) Jeg knækkede heldigvis selv koden, så gaven kunne blive færdig. Har intet billede, men brugte to 50'ere til hver rose, og så lavede jeg 6 i alt. Som det mellemste lag brugte jeg noget fint lilla papir jeg fandt i Søstrene Grene. Og så købte jeg ægte blomster, og bandt det hele sammen som en buket, blev selv ret tilfreds, hehe

   Slet
 18. Nu har jeg prøvet og prøvet og prøvet, men bunden på mine roser bliver ikke firkantede men nærmere aflange, nogen der ved hvad jeg gør forkert?

  SvarSlet
 19. Nu har jeg prøvet og prøvet og prøvet, men bunden på mine roser bliver ikke firkantede men nærmere aflange, nogen der ved hvad jeg gør forkert?

  SvarSlet
 20. Det er vel ikke nogle, du laver du bestilling vel? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det gør jeg ikke, men du må godt få andre til at lave dem for dig ;)

   Slet
 21. Du skriver, at du laver et lille hul i midten, men man må jo ikke lave hul i pengesedler - hvad gør du så her for, at penge-rosen kan sidde fast på pinden ?
  :) Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg prikker et lille hul med en nål i pengesedlen - og jeg ved ikke om det er lovligt, men det er jo bare er lille hul ;) Måske kan man sætte det hele sammen med lærertyggegummi / elefantsnot ( jeg ved ikke lige hvad det hedder rigtigt ) men jeg har ikke prøvet om det virker. Den lille stift ved jeg fungerer :)

   Slet

Læg meget gerne en kommentar - det gør mig så glad :)
Jeg svarer altid, hvis du har spørgsmål og som regel også på andre kommentarer - måske ikke lige med det samme, men ligeså snart jeg har tid

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.